Ukrayna Savaşı: Rusya'nın Kharkiv'e saldırısında çok sayıda ölü – Moskova toprak kazanımlarını bildirdi

activism

Member
Yurt dışı Ukrayna'da savaş

Rusya'nın Kharkiv'e saldırısında çok sayıda kişi öldü – Moskova toprak kazanımlarını bildirdi



Şu an: 16:40| Okuma süresi: 3 dakika




Oleksyvka yerleşim bölgesine düşen bombanın ardından enkaz sokakta kaldı




Oleksyvka yerleşim bölgesine düşen bombanın ardından enkaz sokakta kaldı

Kaynak: dpa/Nicolas Cleuet


WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


Rusya'nın Kharkiv kentine düzenlediği hava saldırısında en az yedi kişi öldü, 16 kişi de yaralandı. Başkan Zelensky saldırıyı “acımasız” olarak nitelendirdi. Bu arada Rusya, Bakhmut yakınlarında başka bir köyün ele geçirildiğini bildirdi.





BYetkililere göre, Rusya'nın Perşembe günü Ukrayna'nın doğusundaki Kharkiv şehrine düzenlediği hava saldırılarında en az yedi kişi öldü, 16 kişi de yaralandı. Vali Oleh Synegubow, bir düzineden fazla merminin ateşlendiğini söyledi. Demiryolu ağı da hasar gördü. Bu arada Moskova, doğu Donetsk bölgesindeki başka bir köyün ele geçirildiğini bildirdi.

Ukraynalı yetkililer tarafından yayınlanan görüntülerde, Kharkiv'e düzenlenen hava saldırısının ardından kurtarma görevlilerinin mağdurları enkazdan çıkarmaya ve yangınları söndürmeye çalıştığı görülüyor. Ukrayna demiryolu şirketi, saldırının şehir ve çevre bölgelerdeki raylara ve altyapıya çarptığını söyledi. Altı çalışan da yaralandı. Yetkililere göre şehrin güneyindeki bir matbaa da hasar gördü.


DWO_AP_Ukrayna_230524




Ukrayna'daki mevcut durum

Kaynak: İnfografik WELT


Kharkiv, Ukrayna'nın ikinci büyük şehridir ve Şubat 2022'de Rusya'nın saldırganlık savaşı başlamadan önce yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahipti. O tarihten bu yana, Rusya sınırına yakın olan şehir, Rus ordusu tarafından defalarca bombalandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj, çevrimiçi medyada Rusların “acımasız” bir saldırısından bahsetti. Yetkili, Moskova'nın Ukrayna'nın hâlâ yeterli hava savunmasına sahip olmamasından yararlandığını belirtti. Geçen hafta Zelensky, Rusya'nın Kharkiv bölgesine yönelik saldırılarının daha büyük bir saldırının “ilk dalgası” olabileceği konusunda uyarmıştı.

Hava savunmasının eksikliği göz önüne alındığında, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba bir kez daha Batı'ya daha fazla Patriot sistemi gönderme çağrısında bulundu. Çevrimiçi medyadaki bir gönderide “Yarın değil, şimdi getirilecekler” diye yazdı. İsim vermek istemedi ancak Patriot sistemlerine sahip ülkelere “kararlarını hızlandırmaları ve bu sistemleri Ukrayna'nın kullanımına sunmaları” çağrısında bulundu.


ayrıca oku


Vadim Shamarin (2023 tarihli arşiv fotoğrafı)






Rus ordusu, 10 Mayıs'ta Kharkiv bölgesine kara saldırısı başlatarak 2022'nin sonundan bu yana savaşta en büyük arazi kazanımını kaydetti. Yerel valiye göre bölgede yaklaşık 11.000 kişi halihazırda tahliye edildi.

Ukraynalı yetkililer Perşembe günü ayrıca ülkenin güneyindeki Zaporojye bölgesinde 74 yaşındaki bir sivilin öldüğünü bildirdi. Bölge valisi, adamın Mala Tokmachka köyüne yapılan topçu bombardımanı sırasında öldürüldüğünü söyledi.

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Bakhmut şehrinin güneyinde, doğu Donetsk bölgesindeki Andriyivka köyünün Rus güçleri tarafından yeniden ele geçirildiğini söyledi. Moskova, önceki gün, 2023 yılında Ukrayna'dan kurtarılan komşu Klishchiyivka köyünün ele geçirildiğini duyurmuştu.


ayrıca oku


Ukrayna Savaşı - Bakhmut






Bu arada İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Çin'i Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya “öldürücü yardım” sağlamakla suçladı. Shapps Çarşamba günü Londra'da düzenlenen bir konferansta, “Rusya ve Çin'in Ukrayna'da kullanılacak savaş ekipmanı konusunda işbirliği yaptığına dair kanıtlarımız var” dedi.