Azimli kişilere ne denir ?

Duru

New member
AZİMLİ KİŞİLERE NE DENİR? – KÜÇÜK BİR KENTTE BÜYÜK BİR HİKÂYENİN İZİNDE

Bir forumda ilk kez yazı paylaşıyorum ama anlatacaklarım bir “başarı hikâyesi”nden çok daha fazlası. Çünkü bazı kelimeler vardır, tek başına anlam taşımaz; onları gerçek yapan insanların yaşadığı şeylerdir. “Azimli kişilere ne denir?” sorusu da benim için böyle bir akşamın ardından zihnime kazındı.

O akşam, eski bir tren istasyonunun yanında kurulmuş küçük bir çay bahçesinde üç kişi oturuyorduk. Yağmur ince ince yağıyor, rayların paslı sesiyle karışıyordu. Konu bir anda hayata, vazgeçmeyen insanlara geldi.

BİR KENTİN UNUTULMUŞ RAYLARINDA BAŞLAYAN SOHBET

Ben, çocukluğumdan beri aynı kasabada büyümüş biri olarak, insanların hayata karşı nasıl farklı tepkiler verdiğini gözlemlemeye alışmıştım. Yanımda Mert vardı; mühendislik okumuş, sorunları parçalayarak çözmeye odaklanan biriydi. Diğer yanda Elif; sosyal hizmetlerde çalışan, insanların hikâyelerini dinleyerek anlam kuran bir yapıya sahipti.

Mert, yağmurun ritmine bakmadan konuştu:

“Azim dediğin şey aslında stratejidir. Hedefi doğru koyarsan, yol kendiliğinden şekillenir.”

Elif ise çayını karıştırarak cevap verdi:

“Bence azim, insanın kendine ve başkalarına rağmen değil, onlarla birlikte yürüyebilmesidir. Çünkü herkesin yükü farklı.”

İkisi de haklıydı ama eksik bir şey vardı. O eksikliği o gece, eski istasyonun duvarında asılı solmuş bir afiş tamamladı: yıllar önce kapatılan bir atölyenin ilanı. Üzerinde tek bir cümle yazıyordu: “Yeniden başlayacak gücü olanlara.”

İşte o cümle bizi bir hikâyenin içine çekti.

DEMİR ATÖLYESİ VE YARIM KALAN HAYALLER

Kasabanın kenarında bir zamanlar çalışan bir demir atölyesi vardı. Dedem orada çalışmıştı. Bana hep şunu anlatırdı: “Demir eğilmez sanılır ama doğru ısıyla her şey değişir.”

Atölye kapanmış, makineler satılmıştı. Ama içeride bir şey kalmıştı: yarım kalmış işler, yarım kalmış hayatlar.

Elif, atölyeyi ziyaret etmeyi önerdi. İçeri girdiğimizde pas kokusu, zamanın içine sinmiş gibiydi. Mert hemen plan yapmaya başladı:

“Burayı yeniden üretim alanına çevirebiliriz. Önce altyapı, sonra ekipman…”

Elif ise köşedeki eski işçi defterini buldu. İçinde isimler, notlar, bazen sadece kısa cümleler vardı: “Bugün ustayı bekledik.” “Bugün makine yine bozuldu ama pes etmedik.”

Elif o deftere uzun süre baktı ve dedi ki:

“Burada mesele sadece üretim değil. İnsanlar birbirine tutunarak çalışmış.”

İşte o anda iki yaklaşım birleşti: biri çözümün haritasını çizerken, diğeri insanın hikâyesini koruyordu.

AZİM KAVRAMININ TARİHSEL VE TOPLUMSAL YANSIMASI

Azim, tarih boyunca farklı toplumlarda farklı isimlerle anıldı. Anadolu’da “sabırla yoğrulmuş irade” denildi. Endüstri döneminde “devamlılık gücü” olarak görüldü. Modern dünyada ise çoğu zaman “verimlilik” kavramına sıkıştırıldı.

Ama bu hikâyede gördüğümüz şey daha derindi.

Mert’in yaklaşımı, endüstriyel devrimden bu yana gelişen sistematik düşünceyi temsil ediyordu: sorunları analiz et, parçala, çöz. Elif’in yaklaşımı ise toplumsal belleğin taşıyıcısıydı: insanı unutmadan ilerle.

İkisi bir araya geldiğinde azim sadece bireysel bir direnç değil, kolektif bir devamlılık haline geliyordu.

Bu noktada kendime şu soruyu sordum:

Azimli kişi, yalnızca hedefe ulaşan mıydı, yoksa başkalarının hikâyesini de yanında taşıyan mı?

GERÇEK DÖNÜŞÜM: TEK BİR PLANLA DEĞİL, ÇOKLU BAKIŞLA

Atölyeyi yeniden canlandırma fikri büyüdükçe tartışmalar da büyüdü. Mert maliyet hesapları yapıyor, makinelerin verimliliğini planlıyordu. Elif ise eski işçilerin aileleriyle görüşüp onların da sürece dahil edilmesi gerektiğini savunuyordu.

Bir gün Elif şöyle dedi:

“Eğer insanlar kendilerini bu işin dışında hissederse, en iyi plan bile çalışmaz.”

Mert ilk kez duraksadı. Sonra defterine baktı ve şunu söyledi:

“Belki de en doğru plan, insanların kendini içinde hissettiği plandır.”

Bu cümle dönüşümün başlangıcı oldu.

Kasabadaki eski işçiler, gençler, hatta daha önce atölyeyle hiçbir bağı olmayan insanlar sürece dahil oldu. Herkes bir şey kattı: biri teknik bilgi, biri moral, biri hikâye.

AZİMLİ KİŞİLERE NE DENİR?

O süreçte fark ettik ki “azimli kişi” tek bir tanımla açıklanamaz.

Azimli kişiye;

Bazen “kararlı” denir, çünkü yönünü kaybetmez.

Bazen “dirençli” denir, çünkü düşse de kalkar.

Bazen “inatçı” denir, çünkü vazgeçmez.

Ama en doğru tanım, “devam eden”dir.

Çünkü azim, sadece bir hedefe ulaşmak değil; yol boyunca değişebilmektir.

Mert’in stratejik yaklaşımı olmasa plan kurulmazdı. Elif’in empatik yaklaşımı olmasa o plan insanlara ulaşmazdı. Birinin eksikliği diğerinin fazlasıyla tamamlanıyordu.

SONUÇ YERİNE: OKUYUCUYA BİR SORU

Atölye yıllar sonra yeniden açıldığında, sadece makineler çalışmadı; insanlar da yeniden birbirini dinlemeyi öğrendi.

O gün Elif bana dönüp şunu sordu:

“Sence azim tek başına bir insan özelliği mi, yoksa birlikte yaşama biçimi mi?”

Bu soruyu hâlâ düşünüyorum.

Belki de asıl mesele şudur:

Azimli insanlar, sadece hedefe yürüyenler değil; yürürken yolu birlikte anlamlandıranlardır.

Peki sizce azimli kişilere gerçekten ne denir?